Ruhtinansalmi asuinpaikkana

 

Luonto 
Ruhtinansalmen "pääkaupunki" Juntusranta sijaitse luonnonkauniilla niemellä Kiantajärven (Juntusjärven) pohjoispuolella. Alueella löytyy sekä lähes koskemattomat erämaat (Martinselkonen) että alueen pohjoispuolella Hossan upeat harjumaisemat. Alue on poronhoitoaluetta, joten poro ei ole harvinainen näky maantiellä ja hirviäkin voi nähdä aika ajoin. Alueella on myös karhuja. 

Palvelut 
Ruhtinansalmen keskus Juntusranta tarjoaa monipuoliset palvelut. Kylällä saa kaikki päivittäiseen elämään tarvittavat palvelut. Liikenneyhteydet Linja-autoyhteydet Suomussalmelle ja Kuusamoon. Kylällä on taksiyritys sekä linja-autoyritys. Hyväkuntoinen tieverkosto sekä Kuusamoon että Suomussalmelle.

Harrastukset 
Kylällä on paljon toimintaa (katso kylän yhdistykset). Ruhtinansalmella toimii jopa kaksi orkesteria, koulun orkesteri sekä Duo Leif. Lisäksi löytyy niin ikään kaksi lauluyhtyettä. Urheilupuolella harrastetaan lentopalloa ja sählyä. Juntusrannassa pidetään myös kansalaisopiston kursseja. 

Aktiviteetit 
Martinselkosen luonnonsuojelualue ja Hossan retkeilyalue ovat lähellä (noin 25 ajominuuttia). Patikointia, melontaa, kalastusta. Nettilinkki Hossa. Juntusrantaa vastapäätä (veneellä vain noin ½ km) sijaitsee esihistoriallinen Kalmosärkkä, jonne on myös polku. Polun lähtöpisteeseen kylän keskustasta noin 9 km. Venäjän rajalle 9 km (ylitys vain poikkeusluvalla). Itärajan retkeilyreitille 8 km. Moottorikelkkareitit. Erinomaiset metsästysmaat. Ruhtinansalmella toimii kaksi matkailuyritystä, molemmat tarjoavat karhusafareja (karhujen kuvausta). 

Paikkakunnan historia
Paikkakunnan sotahistoria